Ko nas podržava i sa kime sarađujemo?

Od nastanka inicijative Ne da(vi)mo Beograd, rasla je i podrška i učešće građana u različitim akcijama, tribinama, javnim događajima itd. Protesti i protestne šetnje okupili su više desetina hiljada građana, a uključile su se i brojne organizacije, inicijative i pokreti. Podrška je stizala i iz drugih gradova u Srbiji, od Podrži RTV iz Novog Sada,
Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Samo jako iz Mladenovca, Lokalni front iz Kraljeva. Pored toga, i od sindikata: Policijskog sindikata Srbije, Vojnog sindikata Srbije, Sindikalne organizacije Zastava oružje, Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Centra za zaštitu potrošača Begej iz Zrenjanina.

14441102_685561954954646_2396959685036941628_n.jpg

Inicijativu su na protestima, ali i u javnim nastupima takođe podržale i brojne javne
ličnosti. Izdavačka kuća Kontrast izdavaštvo pružila je značajnu podršku objavljivanjem zbirke pesama „Čiji grad“, a kasnije i zbornika „Naš grad“. Pored toga što su sredstva prikupljena od prodaje ovih knjiga doprinela finasiranju i aktivnostima Incijative, njihova velika vrednost leži i u simboličkom značaju literarnog protesta iskazanog kroz pesme, prozne fragmente, karikature i ilustracije različitih autorki i autora. Na taj način, oni su se pridružili mnogima koji su svojim veštinama i znanjima, i drugim resursima, podržali aktivnosti Inicijative u borbi za pravedniji grad.

Podrška je stizala i iz inostranstva, od Evropske akcione koalicije za pravo na stanovanje i grad, čiji smo član; od pokreta DiEM25 Janisa Varufakisa i Barcelona en Comú, građanske platforme i gradske vlade Barselone, koju predvodi gradonačelnica Ada Kolau; zatim i od Međunarodne mreže za urbano istraživanje i akciju INURA, Marea Atlántica, građanske platforme i gradske vlade Korunje, Massa Critica, građanskog pokreta iz Napulja, Take Back the City iz Londona, Decide Roma iz Rima, Interventionistische Linke iz Berlina, Miasto Jest Nasze iz Varšave, Prava na grad iz Zagreba, i mnogih drugih organizacija i pojedinaca.


„Kada smo počeli da talasamo, ubrzo smo shvatili da nismo sami, da smo deo jedne velike plime. To je plima nade i ona je danas sve veća, vidimo je i u DiEM25, Barcelona en Comú, Zagreb je naš, i drugim pokretima koji nas inspirišu.

Sada smo sigurniji u to da naši izazovi ne poznaju granice i ubeđeni smo da je naša snaga u solidarnosti. Naša poruka je da ne možemo da odustanemo! Borićemo se da u ruke građana vratimo naše gradove, gradove naših zemalja, naše Evrope. Moramo uspeti u tome!

Ksenija Radovanović – Rim 25.3. 2017, na skupu „Lansiranje platforme za novu Evropu“, u organizaciji DiEM25 Janisa Varufakisa

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s